Over Egmond

Egmond aan Zee is een badplaats in de gemeente Bergen. Samen met de plaatsen Egmond aan den Hoef en Egmond Binnen vormde Egmond aan Zee de gemeente Egmond. Tot 1 januari 2001 was Egmond een zelfstandige gemeente, op die datum is de gemeente Egmond samen gegaan met de gemeenten Schoorl en Bergen.  Egmond aan Zee is nu een onderdeel van de gemeente Bergen.

 

In het jaar 977 zou achter de duinen het dorp Egmond aan Zee zijn ontstaan.  Op initiatief van de bekende Abdij van Egmond Binnen werden er 10 huisjes voor arme gezinnen gebouwd.  De gezinnen mochten er voor niets wonen en hadden het recht om in zee te vissen op voorwaarde dat ze 10% van hun vangst zouden afstaan aan de Abdij.

Strand Vakantiewoning Egmond

Amsterdam is zeer goed bereikbaar, zowel met OV als met de auto

Het vissersdorp

Egmond aan Zee ontwikkelde zich daarna tot een echt vissersdorp.  Omstreeks het jaar 1400 ontstond er de zogenaamde Pinck, een platbodem zeilvaartuig van ongeveer 5,5 bij 2,5 meter.  Het scheepje was overnaads gebouwd met een geheel platte bodem, zodat het makkelijk vanuit zee het strand op kon worden getrokken.  En op rollen naar de botenschuur kon worden gesleept.  Een replica is te bezichtigen bij de loods van de Egmondse reddingsboot.

 

Rond de jaren vijftig van de vorige eeuw ontwikkelde Egmond aan Zee zich steeds meer tot een familie badplaats. Het werd vooral populair bij toeristen uit Amsterdam, Zaandam en wat later ook uit Nordrhein-Westfalen.  Hoofdattractie zijn de kilometerslange, brede en witte zandstranden, met gezellige strandpaviljoens waar het goed toeven is. Maar Egmond heeft meer te bieden dan de stranden alleen: Historische plaatsen als Alkmaar, Bergen, Haarlem,  Volendam/Edam  liggen op korte afstand.

En verder…

Amsterdam is zeer goed bereikbaar vanuit Egmond, zowel met de auto als met het openbaar vervoer. Egmond aan Zee ligt ingeklemd in het Noordhollands Duinreservaat, waar prachtige wandelingen mogelijk zijn. Aan de oostkant van Egmond zijn in het voorjaar de bloembollenvelden een lust voor het oog. Duitse toeristen roemen de fietsmogelijkheden in deze omgeving.

 

Ook buiten het seizoen komen veel toeristen voor een wandeling op het strand of om te windsurfen en te Kite boarden. Het centrum van Egmond aan Zee heeft nog een gezellig, klassiek centrum met gerestaureerde vissershuisjes,  leuke winkelstraat en een overvloed aan keuze in terasjes en restaurants.

Zeilen Vakantiewoning Egmond